Seamless Dikişsiz Giysi Nedir?

Üstün performans özelliklerine sahip seamless spor giyim kıyafetlerini üretmek için DOCA PAKKENS A.Ş. bünyesi içerisinde yoğun Ar-ge ve Ür-ge tasarım çalışmaları yapılıyor. Tasarımlarımızın daha sonra seamless örme üretim departmanımızda 3D Seamless Knitting Technology / 3D Dikişsiz Örme Teknolojisi ile donatılmış makine parkurumuzda özel tekniklerle örme işlemi tamamlanmaktadır.



Seamless, dikişsiz elbise, dikişsiz kumaş veya kaynaksız kumaş, kesintisiz elbise olarak adlandırılıyor. Seamless, İngilizce'de dikişsiz demektir. Tekstil sektöründe ise dikişsiz olarak üretilen giysi üretim türüne denir. 


Seamless moda dünyasında genellikle iç giyimde kullanılan bir terimdir. Özellikle dikiş izi olmayan iç çamaşırları, dikişsiz sutyenler, tayt ve bra gibi seamless ürünler kadınlar tarafından çok tercih edilmektedir.


Seamless giyim ürünleri, dikişsiz olarak 
yuvarlak örgü makinesi gibi çeşitli özel makinelerde üretilen üç boyutlu şekillendirme ile örülen ürünlerdir. Seamless giysi tamamen dikişsiz giysi demek değildir. Giysinin gövdesinde azda olsa dikiş bulunmaktadır genellikle seamless teknolojisi ile üretilen giysiye ait parçaların birleştirilmesi noktasında özel dikim teknikleri kullanılmaktadır.

Tüketiciler, rahatlığı ve elbiseler üzerinde iz olmamasından dolayı seamless ürünleri tercih etmektedirler. Dikiş izi olmadan üretilen tekstil ürünleri vücut hareketlerinde daha rahat ve esnek kullanım sağlamaktadır.

Dikişsiz seamless örme makineleri, dikiş içeren üretimi eski moda haline getirerek, kumaşların parçalar halinde üretilmesi ve daha sonra birleştirilmesi ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.



Seamless dikişsiz üretim tekniği, hazır giyim sektöründe devrim yaratmış ve dünya çapında yeni moda trendi olmayı başarmıştır. Seamless dikişsiz ürünler hem üretim aşamasında hem de son kullanıcılar için birçok avantaj sunuyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz: 

Daha az dikiş ve dikiş ipliklerine uygulanan terbiye işlemleri maliyetinin ortadan kalkması.

İşçilik maliyetinin azaltılması.

Üretim şemasındaki makine sayısının azaltılması.

Enerji maliyetlerinin azaltılması.

Teslim zamanının kısaltılması.

Düşük iplik ve kumaş stoku.

Örme sırasında farklı iplik tipleri arasında dikişsiz geçiş yapabilme.

Performansın artırılması için vücudun farklı bölgelerine özel katmanlı yapılar ekleme.

Vücudun farklı bölgelerine farklı esneklik verebilme.

Giysinin konfor ve dayanıklılığını artırma.

Beden ile daha iyi uyum sağlama.

Seamless giysi üretiminde başlangıçta yola iç çamaşırları, çorap ve eldivenlerle çıkılmış olabilir. Ancak bugün spor ve plaj kıyafetleri, medikal giysiler, trikolar ve diğer hazır giyim ürünleri de seamless teknolojisiyle üretiliyor.



Seamless dikişsiz ürünler, vücudu iyice sararak ikinci bir cilt görevi görmesi, performansı artırıcı konfor ve destek sağlaması sebebiyle iç ve dış spor giyim ürünlerinin üretiminde günümüzde artık çokça kullanılmaktadır.

Seamless dikişsiz örme teknolojisi, giyim endüstrisinde farklı kategorilerde hızla gelişse de spor pazarına girişi daha geç oldu. Günümüzde yaşam tarzı haline gelen spor giyim, örme endüstrisi için önem arz ediyor. Seamless dikişsiz örme ürünleri, spor alanında sınırları aşan ve uygulamaları modanın parçası olmayı başarabilen bir konsept haline geldi. 

Seamless spor giyim için artık çok önemli.

Seamless dikişsiz giysi teknolojisi, atkılı örme alanında geliştirilmiş son teknoloji olarak kullanılıyor. Seamless dikişsiz teknolojiler bugün, spor giyimde vücudu saran giysiler yapmak için zorunluluk olarak kabul ediliyor ve seamless dikişsiz üretim dışında bu açığı kapatabilecek başka bir alternatif teknoloji bulunmuyor.



Yuvarlak seamless dikişsiz örme makinesinde örülen tüp kumaş, farklı desenlerin kombinasyonuna sahip olabiliyor. Spor ve performans giysisi teknik tasarımında, yeni ve önemli bir kavram olan ‘vücut haritalandırmasını (body mapping) desteklemek için farklı yapı ve niteliklere sahip giysi panelleri ve bölgeleri kullanılıyor.

Seamless kavramı, insan vücudunun faaliyet seviyesini ve çevreye verdiği tepkilerdeki bölgesel değişimi dikkate alıyor. Örneğin, insan bedeninde koltukaltı, sırt gibi daha fazla terleyen bölgelerde, giysinin teri dışarı daha rahat atabilmesini sağlayan gözeneklere sahip file yapı kullanılıyor.

Koşu, bisiklete binme ve tırmanma gibi sporlar için seamless dikişsiz spor kıyafetler, güçlendirilmiş örme yapılar sağlayarak dayanıklılığı artırıyor. Bu teknoloji kullanılarak, bir file yapı, jarse örgüsüyle, rib örgüsüyle veya jakar örgüsüyle yan yana yerleştirilebiliyor. Böylece konfor özellikleri artırılmış, yüksek performans giysileri tasarlanabiliyor. Seamless dikişsiz örme tüm bu özellikleri aynı anda verebilen bir teknoloji olma özelliğini taşımaktadır.



Seamless teknolojiyi de değiştiriyor.

Seamless dikişsiz üretim yapan makineler de tekstil makineleri sektörü için devrim niteliğinde. Seamless dikişsiz üretim konusunda öncülük eden İtalyan Santoni makineleri, desen ve renk tasarımında daha fazla esneklik sunan modelleriyle, seamless dikişsiz üretim makinelerine odaklandı. Santoni seamless makineleri şu anda, farklı tipte makineleriyle, çeşitli piyasa gereksinimlerini karşılamak için tekstil segmentlerinin çoğunu kapsayan tek grup olma özelliğini de taşımaktadır.

DOCAPAKKENS A.Ş. Bünyesinde bulunan ARGE, Örgü, Boya, Baskı ve Konfeksiyon bölümlerinde yalın üretimin en önemli prensiplerinden birisi olan; “Değeri Mükemmelleştirmek” noktasında yaptığı teknolojik yatırımları ve kaliteli ürün üretme prensibi ile Seamless Örme alanında müşterilerinin kendi marka ve modellerinde üretim yapmaktadır.



Sporcu kıyafetleri ve spor ekipmanlarından oluşan spor tekstilleri, DOCA PAKKENS A.Ş. tarafından spor branşlarının ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak özelliklere sahip şekilde üretilmektedirler. Bu çalışmalarla üretilen spor giyim kıyafetleri, sporcuların performanslarına gözle görülür katkılar sağlıyor.

Sürdürülebilir tekstil standartlarını karşılayan ve müşterilerinin kendi marka ve modellerinde seamless garment / dikişsiz giysi teknolojisi ile üretim yapan DOCA PAKKENS A.Ş. üretimini yaptığı teknik tekstiller ile müşterilerine en yüksek kaliteyi sunmayı hedeflemektedir.

 

DOCAPAKKENS A.Ş.

 




Yorumlar

Popüler Yayınlar